Al-Quran recital online.

Quran Explorer - Interactive Audio Recitations & Translations

Sunday, November 15, 2009

JOHOR DARUL TAKZIM NEGERI PERTAMA BANGKIT MEMPERTAHANKAN KEBENARAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH

Kerajaan Negeri Johor melalui Jabatan Mufti Negeri telah menganjurkan Multaqa Penjelasan Isu-isu Aqidah & Syariah pada 2 Zulhijjah 1428H bersamaan 12hb Disember 2007M di Pusat Islam Iskandar, Johor Bahru. Majlis ini dirasmikan oleh SS YB Dato' Noh Gadut, Mufti Kerajaan Negeri Johor Darul Takzim dengan kehadiran kira-kira lebih 4000 perserta terdiri dari Dif-dif Kehormat DALAM & Luar Negara, AJK Fatwa Negeri, Pegawai & Kakitangan Kerajaa Negeri, Nazir Masjid, Para Imam, Guru-guru Takmir Negeri, Ngo Islam dan individu tertentu. Multaqa ini diserikan dengan sesi soal jawab dan resolusi sebagai tindakan pihak Jabatan Mufti Negeri Johor, Jabatan Agama dan Majlis Agama Islam negeri Johor Darul Takzim.
Antara Panel Pembentang :

1) Dr Muhammad Uthman el-Muhammadi (Fellow Amat Utama ISTAC)

2) Us Hj Zamihan Hj Mat Zin al-Ghari (Pen Pengarah ILIM)

3) Us Hj Mahfuz Muhammad (Pengarah Urusan Middle East Global Sdn Bhd)
4) al-Shaykh Dr Abd Rahman 'Amasyh (Bayrut, Lubnan)

Seminar ini amat berjaya dan rata-rata peserta berpuas hati dengan tahap kualiti akademik pembentang dan pengurusan Jabatan Mufti Negeri Johor.

Tahniah dan syabas keatas Mufti dan Kerajaan Negeri Johor atas usaha anda membasmi wahabi.

Negeri Johor terkenal kerana usaha mereka membasmi ajaran wahabi yang mengkafirkan umat Islam sejak sebelum merdeka lagi.Sila rujuk fatwa mufti Johor berkenaan wahabi.Saya amat berbangga dengan usaha kerajaan negeri Johor ini.Teruskan usaha anda.Ucapan tahniah juga kepada panelis yang terlibat seperti Syeikh Abdul Rahman Amasyh ,Ustaz Zamihan,Dr Uthman El Muhammady,Ustaz Mahfuz dan juga mereka yang sama terlibat . Syabas !

"SYABAS DAN TAHNIAH BUAT KERAJAAN JOHOR"

Wallahua'alam -ashraf-


Posted at 08:31 am by ibnumajah
Comment (1) Permalink

Apa Itu Wahabi?

Wahabi merupakan satu fahaman / aliran dominan yang diamalkan oleh ulama-ulama Haramain / Mekah yang diasaskan oleh Muhamad Abdul Wahab . Syeikh Fahaman ini dikukuhkan lagi oleh keluarga diraja Ibn Saud yang kini memerintah negara Arab Saudi. Dinasti al-Saud memerintah Arab Saudi sejak 1924. Beliau dilantik Menteri Penerangan Arab Saudi.

Fahaman ini disebut juga sebagai Wahhabi atau Wahabism . Istilah ini muncul berdasarkan nama bapa pengasasnya.

* Golongan Wahabi lebih suka menyebut diri mereka sebagai Salafi , Salafiah, Muhawidun yang bermaksud 'satu Tuhan'.
* Mereka mendakwa menurut pemikiran Ahmad ibn Hanbal ( al Hanbaliah, al Hanabilah) yang merupakan salah satu mazhab dalam Ahlil Sunnah Wal Jamaah. Dalam hukum feqah, mereka berpegang kepada fafsiran Ibn Taimiah. Faham Wahabi dianggap sebagai penerusan faham Ibn Taimiah, bahlakn dalam banyak hal lebih radikal lagi dari Ibn Taimiah.

Aliran Wahabi ini sangat dominan di Arab Saudi, Kuwait, Qatar, Somalia, Algeria, Palestin, Mauritania dan kini semakin berleluasa di Malaysia.
Pengasas

Muhammad bin Abdul Wahhab (1701 - 1793 m) lahir di Kampung Ainiyah, Najd, Arab Saudi. Beliau berasal dari kabilah Bani Tamim.Buku beliau bertajuk 'Kitab al Tawhid'.

Beliau adalah seorang sufi , ulama pembaharuan dan ahli teologi agama Islam yang mengetuai gerakan salafiah. Wahabi dianggap sebagai ultra-konservatif berbanding salafi. Ia dianggap sebagai gerakan pembaharuan , bukan satu mazhab.

Beliau memperkenalkan semula undang-undang Syariah di Semenanjung Arab. Beliau sangat dipengaruhi oleh Ahmad ibn Hanbal dan Ibn Taimiah.

Beliau belajar agama dari Syeikh Muhamad Sulaiman al-Kurdi dan kepada bapanya sendiri Syeikh Abdul Wahab dan abangnya Syeikh Sulaiman bin Abdul Wahab. Setelah dewasa pergi ke Mekah untuk mengerjakan haji dan balik semula ke Kampung Ainiyah, Najd, Arab Saudi.

Semasa di Madinah, beliau dapati banyak amal ibadat orang Islam bertentangan dengan syariat Islam kerana mereka mereka lebih suka beribadat dekat dengan makam Rasulullah.

Beliau pindah ke Basrah dan mengeluarkan fatwa yang ganjil-ganjil. Beliau diusir lalu pergi ke Hassa dan berguru dengan Abdullah bin Abdul Latif.Beliau diusir lagi , lalu pergi semula ke Kampung Ainiyah, Najd. Mulanya Raja Osman bin Ahmad Ma`mar membantunya. Tetapi setelah mendengar fatwa-fatwa ganjilnya, beliau diburu dan mahu dibunuh.

Beliau lari pula ke Duri`yah dan mendapat bantuan Raja Muhammad bin Saud di Duri'yah. Sejak itu fahaman Wahabi berkembang pesat. Beberapa delegasi dihantar menemui syarif-syarif di Mekah dan mengembang ajaran Wahabi. Ajaran mereka ditolak, malah sebahagiannnya dibunuh. Sejak itu terjadi pemusuhan antara kaum Wahabi di Najd dengan syarif-syarif Mekah. Sejak itu, Syeikh Abdul Wahab memfatwa bahawa banyak orang Mekah kafir kerana berdoa dengan bertawassul di hadapan makam Nabi. Syarif Mekah membenarkan orang yang datang jauh mengerjakan haji menziarahi makam Nabi, berdosa mengadap makam Nabi. Syarif-syarif Mekah terus diperangi.
Perubahan

Kaum Wahabi dua kali menguasai Hijaz iaitu 1803-1813 dan dari 1924 -kini.

Perubahan yang mereka lakukan ialah :

1. Meruntuhkan kubah / bangunan di atas perkuburan Siti Khadijah di Mualla, makam Saidina Hamzah di Uhud dan lain-lain sahabat di Baqi pada tahun 1803-1924.
2. Meruntuhkan kubah / bangunan tempat maulud Nabi di Suqal-Lail di Mekah. Suqal Lail ialah tempat lahir Nabi. Semua ini maksiat dan membawa kepada syirik.
3. Melarang orang ziarah makam Nabi dan berdoa di situ.
4. Melarang mengadakan perayaan pada hari Maulidur Rasul dan Hari Israk Mikraj. Semua ini dianggap maksiat dan perlu dihapus.
5. Melarang melagu-lagukan azan terutama menggunakan radio dan pembesar suara.
6. Melarang membaca qasidah
7. Melarang melagu-lagukan al Quran.
8. Melarang membaca Selawat Nabi, memuji-muji Nabi seperti Burdah dan Berzanji.
9. Melarang mengaji Sifat 20 seperti yang tertulis dalam kitab Kifayatul Awam , Matan Jauharah as-Sanusi dan sebagainya. Pada Wahabi, tauhid hanya berkisar pada Tauhid Rabbubiyah dan Tauhid Uluhiyah sahaja.

Wallahua'lam -ashraf-

0 comments:

Post a Comment

Hits Counter

OMap